Nederland

5 daagse reis Noord Holland

Dag 1
Vanuit uw opstapplaats, rijden wij naar Marken. Sinds 1957 is Marken door een dijk verbonden met het vasteland. Dankzij het beschermde dorpsgezicht ademt Marken nog steeds de authentieke sfeer van vroeger met smalle straatjes, houten huizen, ophaalbruggen en een oude haven. Uniek is de klederdracht waarvan de oorsprong in de late middeleeuwen ligt. De klederdracht wordt nog steeds gedragen. In Marken kunt u zelf kiezen wat u doen wilt: u kunt b.v. het pittoreske Marker Museum bezoeken dat is gevestigd in zes historische visserswoningen met een unieke verzameling klederdrachten, u kunt wandelen door historisch Marken langs 130 monumentale panden of u kunt een rondwandeling maken rondom Marken (Zuiderzeepad ca. 9 km). Aan het einde van de middag brengt de bus ons naar het hotel.

Dag 2
Vandaag maken wij een spannende tijdreis met stoomtrein en boot. Om 11.00 uur fluit de locomotief en gooit de stoker kolen op het vuur. Wielen zingen en de stoom sist. We vertrekken vanuit Hoorn met de Museumstoomtram naar Medemblik. In Medemblik heeft u tijd voor een bezoek aan deze oude stad en gaat u aan boord van het motorschip Friesland voor een tocht over het IJsselmeer naar het Zuiderzeemuseum; het vermaarde openluchtmuseum in Enkhuizen.

Dag 3
Na weer een heerlijk ontbijt vertrekken we vandaag naar het Museum Broeker Veiling, de oudste doorvaar-groentenveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan en dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water gebouwd zijn. Museum Broeker Veiling is een levend museum. Gedurende het seizoen bruist het van de speciale activiteiten. In dit museum krijgt u een rondleidingen en kunt u meedoen aan een echte veiling in het afmijnlokaal. Na het museumbezoek, gaan we terug naar het hotel, waar u lekker kunt relaxen of de omgeving kunt verkennen.

Dag 4
Vandaag bezoeken we een van de mooiste en meest karakteristieke schuilkerkjes van ons land de Fermanje (vermaning) in Pingjum. Vanaf de straatkant is er ogenschijnlijk niet meer te zien dan een rijtje woonhuizen, maar achter de karakteristieke kosterswoning ligt het fraaie schuilkerkje. De inrichting is zeer eenvoudig. Banken rondom voor de broeders, stoelen in het midden voor de zusters, een preekstoel en ook een lezenaar voor de voorzanger. Na een bezoek aan het schuilkerkje vervolgen we onze weg naar Sneek, waar we in 2 groepen om de beurt een bezoek brengen aan de distilleerderij van Weduwe Joustra in het centrum. Tijdens het bezoek wordt u gedurende een uur rondgeleid door het hele bedrijf en vertelt de familie Sonnenberg het verhaal van de Weduwe Joustra. In de distilleerderij kunt u met eigen ogen zien hoe de Beerenburg van de Weduwe Joustra langdurig staat te trekken op het kruidenmengsel van Hendrik Beerenburg. Na afloop kan er in het proeflokaal een Beerenburger van de Weduwe uit het vat worden gedronken. De rest van de middag kunt u in het prachtige Sneek vertoeven. Aan het einde van de dag vertrekken we weer richting het hotel.


Dag 5 
Voor we vandaag terug naar huis rijden, brengen we eerst nog een bezoek aan de kaasmakerij Zeilzicht van Arie en Corrie Baltus. Als u van traditie en van kaas houdt, bent u hier op de juiste plaats. Arie en Corrie, gebruik makend van oude tradities en moderne machines maken hun kaas op ambachtelijke wijze. Terug in de natuur in de 20e eeuw, de vooruitgang en de tradities gecombineerd met de liefde voor hun vak. Tevens kunt u een rondleiding krijgen op de boerderij langs de stallen met de 56 koeien. Om … uur verzamelen we bij de bus, waarna we terug rijden naar de plaats waar wij u hebben opgehaald.